Vad är kolhydrater?
Kolhydrater som du kan köpa billigt på Snorbilligt.se är en av de viktigaste livsmedelsgrupperna i kosten. De ger de väsentliga element som kroppen behöver för omedelbar energiproduktion och olika vitala funktioner.
Kemisk
Kolhydrater klassificeras enligt deras grad av polymerisation enligt följande:
Enkla sockerarter såsom monosackarider och disackarider Längre kedjor av sockerarter som kallas oligosackarider Polysackarider, inbegripet stärkelse-och icke-stärkelsepolysackarider
Huvudkomponenterna i fiber härrör från växtcellsavdelningar och innefattar icke-stärkelsepolysackarider cellulosa, hemicellulosa och pektin.
Roll av kolhydrater i hälsa
Genom att köpa Kolhydrater från Snorbilligt så ser man till att det är en viktig energikälla, som bildar cirka 40% till 80% av vår totala energitillförsel. Flera hälsoorganisationer rekommenderar kolhydrater bör utgöra den viktigaste energikällan över andra livsmedelsgrupper av följande skäl:
Kolhydrater ger lätt tillgänglig energi för oxidativ metabolism och energiproduktion Kolhydrater hjälper till att upprätthålla en hälsosam blodsockernivå Fiber är fördelaktigt för att upprätthålla normal och hälsosam gastrointestinal funktion Till skillnad från fett och protein är ett högt kolhydratintag inte kopplat till negativa hälsoeffekter, vilket ger kolhydrater härledda bildar en mängd olika källor. Jämfört med dieter som är höga i fett och protein minskar dieter som är höga i kolhydrater risken för fetma och dess associerade tillstånd.
Källor av kolhydrater
Livsmedelskällor som är rika på kolhydrater inkluderar spannmål, grödor eller rotknölar, socker, baljväxter och baljväxter, grönsaker, frukt och mejeriprodukter. Korn och grönsaker som ris, vete, majs, korn, potatis, sötpotatis, kassava och sötpotatis är rika på stärkelse.
Nötter, baljväxter och fullkorn eller fiberrika korn innehåller betydande mängder kostfiber, varav ungefär en tredjedel är närvarande som hemicellulosa. Omkring en fjärdedel av fibern i korn och frukt och en tredjedel i nötter och grönsaker består av cellulosa. Pektin utgör cirka 15% till 20% av innehållet i baljväxter, nötter, frukt och grönsaker. Tillsatt socker i kosten är en liten men viktig källa till kolhydrater. Livsmedelskällor som innehåller tillsatt socker inkluderar fruktjuicer, kakor och desserter.
Kolhydratrekommendationer
Som rekommenderas av Världshälsoorganisationen (WHO) bör det totala kolhydratintaget vara tillräckligt för att ge 55% till 75% av det totala energibehovet. Proteiner bör ge 10% till 15%, och fetter bör ge 15% till 30% av den totala energin. Detta krav kan uppfyllas genom att konsumera en daglig minimum av 400 grönsaker och frukt gräsmattor inklusive 30 pulser, nötter och frön gräsmattor.